Etiquetes

,

En un món infectat per la paraula escrita, cal reivindicar més que mai aquesta capacitat imprescindible que tots hauríem de tenir: una correcta escriptura. Més enllà de les contínues errades ortogràfiques que inunden comentaris a les xarxes socials i que no hauríem de justificar per l’ús ràpid i lleuger que en fem, tenim milions de correus electrònics i missatges de mòbil circulant dia a dia per les nostres bústies que contenen errors d’escriptura.

Avui n’he rebut un que m’ha inspirat aquest escrit. La veritat és que sóc incapaç de recordar si hi havia algun accent mal col·locat, si li faltava una coma o si una paraula anava amb ve baixa en comptes de be alta. Per desgràcia la majoria de nosaltres tenim el cervell tan acostumat a llegir ràpidament un text que se’ns passen per alt detalls com aquests. Per tant, no és una simple qüestió d’errades ortogràfiques la que m’ha dut fins aquí. És un pas més enllà. És el to, la intenció que transmeten les paraules.

Per escriure correctament, no n’hi ha prou en conjugar perfectament un verb ni en posar un punt i coma quan toca. Cal pensar en qui va dirigit aquest text, en com se’l llegirà, en com ho entendrà. L’escrit ha de tenir cura d’un factor present en la comunicació oral i que manca quan el llegim: el to de la veu, la mirada… Hem de ser conscients que la persona que llegeix només té una sola informació en què basar-se: les paraules; i és a través d’elles en què hem de comunicar no només el contingut d’un missatge, sinó totes aquestes altres coses que completen l’acte de la comunicació i que sovint determinen el veritable significat d’allò que volem transmetre.

Tots ens trobem diàriament en situacions en què ens cal escriure ràpidament, però si intentem afegir-hi un petit control d’aquest pas més, la nostra comunicació serà més complerta i efectiva. Mesurar les nostres paraules, tant a l’oral però sobretot a l’escrit (on suposadament tenim més temps per reflexionar amb el què estem fent), farà més entenedor el nostre missatge i demostrarà que tenim cura del receptor.

L’escriptura és un art, que dominen els escriptors, els periodistes, els guionistes, però també és una capacitat. Ens l’ensenyen a l’escola, i és bàsica en el desenvolupament de les nostres vides. Ja és hora que li concedim la importància que es mereix.

Tens un email (Ja trigo en comprar-me’l!).

L’Ombudsman (Se suposa que en Monzó ha de fer de Defensor de l’Oient, però en realitat fa un anàlisi de text molt sarcàstic però molt cert i acurat.)